Tesztek

Vespa GTS 250 ie
Vespa GTS 250 ie
2012-03-29

A felkiáltójelek csak úgy tolonganak, hogy az első sorban kapjanak helyet: 22 lóerő, Euro-3 szabvány-megfelelés, külön kérésre ABS - hatvanéves története során a Vespa még sosem volt annyira gyors, annyira környezetbarát és annyira biztonságos, mint amilyen a vadonatúj GTS 250 ie. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a gyár telephelyén, a toszkánai Pontederában kipróbálhattuk az öt legeslegelső példány egyikét.

Az új járgány már első ránézésre is arról tanúskodik, hogy belül izzik benne a tűz. A tervezők csak apróságokat változtattak meg, a Gran Turismo GT jól sikerült vonalvezetése és hagyományos acéllemez-köpenye megmaradt. Új azonban példának okáért a hátrafelé kihajtható széria csomagtartó, amelyre így ráfér egy felső doboz. Vagy a kis elegáns légterelő az elülső sárvédőn, amelyet a klasszikus Vespa modellektől kölcsönöztek. A legnagyobb különbség azonban az okosan megválasztott szín: tesztelésünk tárgya, a GTS 250 ugyanis tűzpiros. Lehet ugyan kapni ezüst és fekete színben is, de a véleményünk az, hogy minden idők legsportosabb Vespájának egyszerűen pirosnak kell lennie - pirosnak, mint amilyen a Ferrari, a Ducati, és általában minden a világon, ami valóban gyors. Az új Vespa ugyanis kétségkívül ebbe a kategóriába tartozik. Természetesen lehetőségeinek keretein, vagyis a 250 cm3-en belül. De jelleme - a lökettérfogat növekedésével - a 125-ös és a 200-as GT-hez képest is lényegesen változott: ha úgy tetszik, elegáns futóból sportos sprinter lett. Amikor a lámpa zöldre vált, a GTS gyors tempóban indul meg, és Pontedera szűk óvárosi utcáin előkelő pozíciót vív ki magának, hiszen 22 lóerejével és 20,2 newtonméteres forgatónyomatékával elegendő ereje van a jó gyorsításhoz. Keskeny sziluettjével azonban ennek ellenére elég mozgékony ahhoz, hogy a szűk réseken is átmanőverezzen. Olaszország kissé kaotikus városi forgalma ritkán okoz akkora örömet, mint ezzel a járgánnyal. A GTS a többi tehetséget a Pontedera környéki dimbes-dombos utcácskákon hagyja maga mögött. A robogó még úgy is elég rendesen húz 80 km/h-nál, hogy a jól kipárnázott kísérőülésen ott ül Zep Gori, az 1,95 méter magas fényképész is. A Vespa egyáltalán nem tűnik fáradtnak vagy túlhajszoltnak. Az pedig cseppet sem ront a helyzeten, hogy a két rugós tag eközben jól bírja a nagyobbacska kátyúkat is. A járgány előnyére válik az is, hogy nagyon pontosan kormányozható: ez a tulajdonsága a tizenkét colos kerekekkel együtt stabilitást és biztonságot kölcsönöz a robogónak.

A jól kiépített közeli gyorsforgalmi úton aztán már jóval 120 km/h fölött járunk, ezúttal azonban már egyedül ülök a motoron.

Kétség sem férhet hozzá, hogy teljesítményadataival, és elsősorban azzal a hatalmas élvezettel, amelyet nyújt, az új Vespa lázba fogja hozni a vásárlókat. Már csak azért is, mert immár megfelel az új Euro-3 normának - jó egy évvel azelőtt, hogy azt a törvényhozók megkövetelnék. Ehhez a Piaggio mérnökei még egyszer alaposan átdolgozták a 250-es Quasar motort, amely karburátoros változatban a Beverly 250 GT-t hozza lendületbe. A négyszelepes elektronikus befecskendezéssel gazdagodott, a kettős hatású katalizátor plusz másodlagos levegőrendszer helyett pedig teljes értékű, hármas hatású katalizátort kapott. Ahhoz, hogy a befecskendezés előnyeit ki lehessen használni, a szelepek vezérlési idejét újra ki kellett számolni. Ezen felül a motor minden egyes mechanikus részét megvizsgálták a zajhatás szempontjából, és szükség esetén kijavították ezeket. Így aztán a henger immáron újszerű, hangtompító anyagból van, és a dugattyú is új kialakítást kapott. Az ékszíjautomatát, a kuplungot, a lendkereket és a teljes kipufogó-berendezést átdolgozták. Az eredmény igencsak figyelemreméltó: az új befecskendezős erőforrás alapjáraton nagyon halkan susog, majd - ha megcsavarjuk a gázmarkolatot - hangzatos, nagyon sűrű, mély és kellemes négyütemű hangot ad. Nem csak a környezetvédőknek tetszik majd, hogy jobbak a károsanyag-kibocsátási mutatói és hogy kevesebb üzemanyagot fogyaszt.
Örvendetes mellékhatás: mivel a teljes motormenedzsment egy szűk, a Magneti Marinelli által szállított szerkezeti elemben kap helyet, a Vespa ülése alatt határozottan nagyobb a rend, mint még régebben. A himbálódzó vezetékek immár a múlté. Ha szemügyre vesszük a hajtóművet, újabb újdonság ötlik szembe: Európa legnagyobb robogógyártója most már - amint azt Rocco Sabelli egy interjúban be-harangozta - a Távol-Keleten vásárolja az egyszerű beszállítói részeket. A kábelköteg a vastag matrica alapján Kínából származik.

A kidolgozás minőségéről azonban, amely az új Vespa esetében elsőrangú, továbbra is olasz munkások gondoskodnak. Bár mindent alaposan szemügyre vettünk, nem találtunk hibákat: minden elem tökéletesen átgondoltnak és aprólékosan ki-dolgozottnak tűnik. Ez a kihajtható kísérőlábtartókra ugyanúgy igaz, ahogyan a műszerfalra, amely az analóg kilométeróra mellett vadonatúj digitális kijelzővel is büszkélkedhet. Ahogyan az egy sportrobogóhoz illik, a fordulatszámmérőt sem felejtették el. Ezenkívül mutatja a napi és az összkilométerszámot, a benzinszintet, a dátumot, órát, valamint a külső és a hűtővíz-hőmérsékletet is. A GTS pilótája tehát nem panaszkodhat arra, hogy nem látják el kellő mennyiségű információval.

Akkor már csak a harmadik felkiáltójel marad - elvégre az új Vespa nem csak minden idők leggyorsabb és legkörnyezetbarátabb, de az ABS-nek köszönhetően legbiztonságosabb járgánya is. Erről azonban a toszkánai látogatásunk alkalmával még nem tudtunk meggyőződni, így aztán csak arra hagyatkozhatunk, amit az üzemi tesztpályán tapasztaltunk a rendszer hatékonyságával kapcsolatban. Már a "normál" GTS is meglehetősen jól lassít a két nagy tárcsának köszönhetően, az ABSVespa azonban még ennél is gyorsabban meg tud állni, ahogyan azt a tesztpályán felfestett jelzőpontok segítségével le tudtuk mérni. Persze ehhez azért szükség volt némi időre, elvégre a két keréken guruló pilóták mindig kicsit ódzkodnak attól, hogy teljes erővel meghúzzák a fékkarokat. Az ABS-t felmutató GTS egyébiránt csak valamivel később, előreláthatólag júliusban kerül az üzletekbe.
Egy további felkiáltójelet az ár mögött találunk. A GTS alapverziója kb. 1 150 000 forintba fog kerülni, ez 100 000-rel több, mint amennyit a 200-asért kell fizetni. A high-end-verzió, amely a Vespák esetében az első igazi ABS-szel rendelkezik (a Cosa esetében nyújtott, mechanikus elülső kerék-ABS nagy bukta volt), 100 000 forint felárat fognak kérni. Ennyibe Vespa még sosem került, de a toszkánai tüzes zászlóshajó megéri a pénzét. Műszaki fénypontok párosulnak sportos elvárásokkal - és mindezt megkoronázza a Vespa klasszikus kisugárzása... szinte verhetetlen kombináció!    

Eva Breutel

Korábbi tesztekVESPA PRIMAVERA 125 I-GET – 2017. (Totalbike teszt)
2018-02-09
VESPA PRIMAVERA 125 I-GET – 2017. (Totalbike teszt)
Új Vespáról írni kicsit szívás, ugyanis a svungos fejlesztések általában a Piaggio csoport más márkáinál csapódnak le, az újságíró pedig izzadhat, hogy mit írjon az új színről és krómcsíkokról. Félreugrani viszont senki nem ugrik félre, mert vágyni azért lehet rá.
VESPA 300 GTS - 2017 (Totalbike teszt)
2018-02-09
VESPA 300 GTS - 2017 (Totalbike teszt)
Felejtsd el a darazsakat, összezárt térdeket, repülőmérnöki tervezést és más vespás közhelyeket. A GTS egy élhető, szuperdivatos városi közlekedési eszköz, komolyabb nyűgök nélkül.
PIAGGIO MP3 500 BUSINESS LT (Totalbike teszt)
2018-02-09
PIAGGIO MP3 500 BUSINESS LT (Totalbike teszt)
A gyáváknak meg ott az autó.
Ronda, de praktikus - Piaggio Liberty postásrobogó
2014-06-02
Ronda, de praktikus - Piaggio Liberty postásrobogó
A csomagszállításra átalakított Piaggio Liberty a motoros világ igavonó szamara, ennek megfelelően el kell neki nézni, hogy valószínűtlenül ronda. Ha viszont munkáról van szó, nem ismeri a tréfát.
Vespa GTS Super 300 - 2014
2014-05-10
Vespa GTS Super 300 - 2014
Tipikus olasz: sztereotípia két keréken
Teszt: Vespa Primavera 50 2T
2014-05-06
Teszt: Vespa Primavera 50 2T
A Primavera család legkisebb tagját, az 50 köbcentis, kétütemű verziót teszteltük.
Legendát élesztget a Vespa
2013-11-05
Legendát élesztget a Vespa
A Vespa az eredeti Primavera örökségét igyekezett modernebb formába bújtatni, céljuk pedig egy városi forgalomban is jól használható, könnyen kezelhető, agilis, kényelmes robogó elkészítése volt
A Piaggio bemutatta az új multimédia platformját az X10-esen
2012-07-10
A Piaggio bemutatta az új multimédia platformját az X10-esen
A Piaggio lerántotta a leplet a fedélzeti multimédia rendszeréről, melynek segítségével iPhone-t lehet csatlakoztatni az X10-es maxi robogóhoz.
Stílushordozó
2012-03-29
Stílushordozó
Felmenői számos filmben szerepeltek, nyergükben világ-sztárok pózoltak. 1946-os elődje az első igazi robogónak tekinthető, s azóta világszerte rajongók milliói tömörülnek klubokba.
A Vespa legújabb VASPAripája
2012-03-29
A Vespa legújabb VASPAripája
Létezik az a típusú ember, aki számára a robogózás az önkifejezés egy formája. Számukra a robogó olyan, mint a festőnek a vászon: médium, amelyen keresztül üzenhetnek a világnak.
Kis Ékszer
2012-03-29
Kis Ékszer
A vadonatúj Vespa LX 125 több mint méltó utódja az ET4-nek. Finoman adaptálva a nagyobb GT formáit, igazi gyöngyszem a kistestű negyedliteresek között.
Cappuccino Racer - Vespa GTS i.e.
2012-03-29
Cappuccino Racer - Vespa GTS i.e.
Hogy mi a GTS 250? Retro robogó? Nem. Cappuccino racer, a nagy café racerek mintájára, mert ugyanolyan jól mutat a kávéház teraszán, mint amilyen dinamikusan halad a forgalomban.
Itáliai Elegancia
2012-03-29
Itáliai Elegancia
Jellegzetes formatervezésű Vespák immáron több mint 60 éve jelentek meg az utakon. Az elsőként csak Olaszországban sikeres márka mára nemcsak egy ismert robogó-családdá nőtte ki magát, hanem eleganciát és olasz életérzést kifejező szimbólummá vált az egész világon.
Vespa Granturismo (forrás: www.motorinfo.hu)
2012-03-28
Vespa Granturismo (forrás: www.motorinfo.hu)
Az eddig gyártott legerősebb és legnagyobb végsebességű Vespa - vízhűtéses motor, 12 hüvelykes kerék, két tárcsafék, s külalakja pedig hű marad az eddigi érzésvilággal.